"De coiffeurs van Harmelen".
Onze kappers in vroege jaren en heden.
De negende Seniorendag was ook dit jaar weer een succes. Een kleine honderd Harmelense en oud-Harmelense senioren troffen elkaar in het Wapen van Harmelen. Volgens een van de,initiatiefnemers Carl Siegert, komen er ieder jaar weer nieuwe gezichten opduiken, maar aan de andere kant blijven er ook weer mensen thuis die eerder wel geweest zijn en zo blijft het aardig in evenwicht. Grappig is dat vaak meerdere leden van een familie voor het eerst komen; dit jaar was dat de familie Schaap. Dolenthousiast waren ze en ze beloofden volgend jaar weer aanwezig te zijn.
De hoofdrol van deze middag was uiteraard weer weggelegd voor Hennie Koppers die ieder jaar zijn oud-dorpsgenoten op de hak neemt met zijn smeuïge anekdotes. Dit jaar waren de Harmelse kappers uit de jaren '40-50 aan de beurt. Een kleine bloemlezing uit deze toespraak willen we de lezers van de VAR niet onthouden. Vooral oud-Harmelenaren zullen dit zeker herkennen. Hennie Koppers: 'In die tijd waren er vier kappers in Harmelen, Johan Pels, Jo van Breukelen, Tinus Schaap en Adriaan Branger. Voor de twee laatste was het een bijbaantje aan huis en dat was duidelijk waarneembaar. Want als de klanten na het scheren naar buiten kwamen kon je aan de koppies zien dat zij niet zonder bloedvergieten onder het mes waren geweest. Bij het knippen had je bij die twee kappers weinig keus: ze hadden beiden patent op een opvallend vastomlijnd zeer kort kapsel, het zgn. bloempotmodel. Maar ja, voor 15 cent kon je ook niet veel meer verwachten. Het tweede beroep van Adriaan Branger was schoenmaker en dat ging hem wel een stuk beter af. Misschien was daarom de uitdrukking 'Schoenmaker, blijf bij je leest' bij hem zeker van toepassing. Branger had zelfs nog een derde beroep en dat was begrafenisondernemer. In die tijd was de gewoonte dat de begrafenisondernemer een lijst met namen kreeg om bij de buren, vrienden en kennissen van de overledene het overlijden te gaan mededelen. Dat deed hij heel ingetogen en formeel en als het minder droevig was, ook wel komisch. Zo kwam hij bij loodgieter Demmink de winkel binnen en sprak op dichterlijke toon: 'Heden overleden Ewoud van Holst op de gezegende leeftijd van 75 jaar, Piet, is mijn kachelpijpje klaar?' Bij kapper Pels werkte zoon Piet. Piet mocht graag naar de vrouwen kijken en kwam daar ook eerlijk voor uit. Zijn lijfspreuk luidde: 'Al heb je thuis een mooi schilderij, dan mag je evengoed nog wel eens naar een museum!' Piet stond tijdens zijn werk altijd met zijn gezicht naar het raam. Zodoende had hij vanuit de strategisch gelegen moderne kapsalon een mooi uitzicht op de Dorpsstraat in de richting van de brug. Hij kon daardoor al het vrouwelijk schoon, zoals hij dat zo poëtisch noemde, heel nauwlettend gadeslaan. Dat gebeurde ook eens toen hij melkboer Jan van der Hoeven stond in te zepen voor een scheerbeurt. Terwijl hij daarmee bezig was kwam er vanaf de brug een luchtig geklede, mooie jongedame op de fiets recht op de kapsalon af. Piet werd door het naderde meisje zo afgeleid dat hij de controle over zijn scheerkwast volledig verloor en vervolgens door het slachtoffer Jan tot de orde moest worden geroepen omdat Piet zijn mond en beide neusgaten volledig aan het dicht plamuren was. Na het lachen, gieren en brullen van de aanwezige toeschouwers trachtte Piet zich nog te verontschuldigen door te zeggen dat hij een beetje duizelig werd, maar daar geloofde niemand wat van. Groot applaus van de aanwezigen want zo ging het verhaal van Hennie Koppers nog een hele tijd door.
Aan de muur hingen foto's van de betreffende kappers en ook van andere ondernemers, verzameld door Carl Siegert. De middag wasweer bij uitstek de gelegenheid om even bij te praten en zoals altijd vloog de middag om en werden er afspraken gemaakt om volgend jaar toch vooral weer te komen.
Wie heeft anekdotes??
Een verzoek van de organisatie: wie heeft leuke verhalen uit het verenigingsleven van vroeger of uit de woonomgeving van vroeger. Wie iets leuks weet te melden wordt verzocht contact op te nemen met Frans van de Poll, (0348) 441501 of Cor van der Lit (0348) 422441.