"Nostalgie achter glas (1)"
Middenstanders in de jaren 1945-1950.
De seniorendag is nietmeer weg te denken en heeft zich een vast plaatsje veroverd in de agenda vanmenig Harmelenaar en oud-Harmelenaar. In de zeven jaar van zijn bestaan is de opkomst ieder jaar weer groter. Veel oud-Harmelenaren hebben er een flinke reisvoor over: zo komt Adrie Siegert uit Roden en de heer Koolwijk uit Drachten.Een behoorlijke afstand maar ze zijn er ieder jaar. De familie van Veen van bakker Van Veen is altijd present. Ook uit Harmelen komen er steeds weer nieuwe mensen bij en de opmerking is altijd: Ik wist niet dat het zo gezellig was!
Dit jaar was de Harmelense middenstand het onderwerp van een foto-expositie. De foto's kwamen veelal uit de collectie van Carl Siegert, Harmelenkenner en verzamelaar bij uitstek. De oude fietsenwinkel van Oskam aan de Dorpsstraat, kapper Pels, de sigarenwinkel van de gezusters Van Dijk, de kruidenierswinkel van Six, bij al deze foto's kwamen de verhalen los. Hennie Koppers, oud-Harmelenaar houdt ieder jaar een lezing over het thema van de seniorendag. Dit jaar was dat de middenstand. Hij begon met te vertellen dat er zo'n vijftig jaar geleden 140 ondernemers waren en 80 boeren en tuinders op een bevolking van 3000 mensen. Zes bakkers, zeven bouwondernemingen, acht cafés, drie kleermakers, zestien kruideniers en vijf slagers en allemaal konden ze, soms maar ternauwernood, het hoofd boven water houden.
Uiteraard ontbraken ook dit jaar weer niet de sterke verhalen van Hennie Koppers. Eén zo'n verhaal: Henk van Vliet, buurman van fietsenmaker Janus Oskam, moest in de oorlog op missie voor de ondergrondse op de fiets naar de commandopost in Utrecht. Dat was niet zo eenvoudig want er werd flink gecontroleerd door de Duitsers. Henk heeft toen contact opgenomen met kapelaan Koggel en met een lange toog en bijpassend hoofddeksel kon Van Vliet incognito naar Utrecht afreizen. Buurman Janus stond voor de winkel te praten toen Van Vliet langsfietste en zo ging dat vroeger: Oskam nam eerbiedig zijn hoofddeksel af, maakte een kleine buiging en zei: 'Gegroet, eerwaarde'. Van Vliet had het niet meer! Na de opdracht is hij even bij Janus Oskam aangewipt om hem te bedanken voor zijn eerbiedwaardige wijze van groeten.
De winkel van de gezusters Van Dijk passeerde ook nog even de revue. 'Dat waren gastvrije dames. Er stond altijd snoep op de toonbank en ze waren ook altijd in voor een praatje. Wilde je het laatste nieuws weten, dan kon je dat daar vernemen. Ze waren ook heel handig in het omzeilen van de winkelsluitingswet want onder de mom van een kopje koffie drinken konden de boeren wekelijks op zondag na de kerk hun inkopen doen. Nu zou je dat een 'hangplek' kunnen noemen', grapte Hennie. Maar ook aan tafel en bij de jongere generatie kwamen de sterke verhalen los. Zo werd er aan de bar bij Stelling om geloot wie Sophie van Schaik (destijds nog niet met Ton getrouwd) naar huis mocht brengen. Gerrit Siegert won het. 'Hij is gelukkig een nette jongen, het bleef bij een afscheidskus in de steeg', herinnert Sophie zich.
De organisatie van de seniorendag wil graag nog veel meer verhalen, foto's, herinneringen en anekdotes ophalen aan deze tijd. Wie hen kan helpen kan contact opnemen met Frans van de Poll, tel.(0348)441501, met Cor van der Lit, tel.(0348) 422441 of met Carl Siegert, tel.(0348)453453.